Syr morbier je francúzsky syr s charakteristickou čiernou a bielou vrstvou. Je to polotvrdý syr s plnou chuťou, ktorá môže byť jemná až ostrá, vyrába sa z kravského mlieka.

Syr morbier sa tradične vyrába v oblasti Jura východne od Francúzska, kde je obľúbený pre svoj vynikajúci chuťový profil a textúru. Vyrába sa z dvoch vrstiev syra spojených dokopy, z ktorých každá má odlišnú chuť a farbu. Dolná vrstva syra je vyrobená z mlieka dojencov na večer a má tmavší odtieň kvôli pridaniu uhlia do nádoby po dojití, ktorý sa používal ako kryt na nočné oddelenie syra od svetla. Horná vrstva je svetlejšia a mäkšia a vyrába sa z mlieka dojencov na ráno.

Tento syr má charakteristickú čiernu vrstvu, ktorá sa vyrába z popola rastliny (kôry), ktorá sa používa na oddelenie vrstiev syra. Táto kôra sa dnes často nahrádza jedlým uhlím.

Syr morbier je skvelý samotný, ale aj s krekrami, ovocím a vínom. Môže byť použitý v rôznych receptoch, vrátane cestovín, pizza, alebo na ochutenie.

Značky:

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná.